Sök
  • Fredrica

Antikroppar och immunitet?!

Sedan snart ett år (ja, sen i mars i alla fall) kretsar det mesta i tillvaron kring Covid-19. Sen vi på mottagningen startade med PCR-tester och utfärdandet av reseintyg för en månad sedan har det varit fullt upp, minst sagt! Många vill - eller måste - börja resa igen och så gott som alla länder kräver någon form av bevis på att man inte är sjuk när man reser.

Men något som också är intressant och väldigt bra att veta är om man har haft Covid-19 och därmed har någon form av immunitet. Om man har utvecklat antikroppar. För att ta reda på det lämnar man några milliliter blod från en ven (blodprov i armvecket) som analyseras för att påvisa så kallade IgG-antikroppar. Och enligt Folkhälsomyndigheten har man skydd i åtminstone upp till ett halvår mot att få en återinfektion med allvarliga symptom. Detta kan innebära att man kan umgås med personer ur en riskgrupp förutsatt att man iakttar generella smittskyddsåtgärder.

Den här kunskapen är baserad på det vi hittills vet idag om viruset SARS-CoV-2, men forskning pågår hela tiden.


Det är dock inte alla som utvecklar mätbara nivåer av antikroppar efter att de haft Covid-19, men trots det har de i alla fall någon form av immunitet. Detta kan bland annat ske genom så kallade T-celler som kan stärka immunförsvaret utan att det kan mätas i antikroppsproduktionen. Ytterligare stöd för den teorin är att det finns mycket få fall av bekräftat återinsjuknande under den tid som viruset spridits.

Vilka kan då sägas ha någon form av immunitet? Det är främst två grupper;


* Personer som testats positivt för Covid-19 genom PCR-test och där det gått minst 14 dagar efter insjuknande inklusive minst 2 dygns feberfrihet med stabil klinisk förbättring

* Personer med påvisbara IgG-antikroppar i antikroppstest som uppfyller prestandakriterier enligt FHM:s rekommendationer


Immunitet kan i sin tur innebära dels minskad risk att smittas själv och därmed föra smittan vidare men också möjlighet att umgås med andra på ett säkrare sätt.

I alla situationer gäller dock att fortsätta följa generella smittskyddsåtgärder och riktlinjer.


Är du nyfiken på om du själv har antikroppar? Under vecka 40 kommer vi att starta med antikroppstester (via blodprov i armvecket). Håll utkik på hemsidan - vi kommer med ett riktigt bra erbjudande!
132 visningar0 kommentarer